Żurawie już w Hannoverze – projekt artystyczny „Flugkraniche”

W nawiązaniu do zaproszenia wystosowanego przez Waldemara Mirek absolwenta naszej szkoły dla Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej i Szkoły Podstawowej w Świętoniowej do wzięcia udziału w niemieckim projekcie artystycznym „Flugkraniche”, informujemy że żurawie dotarły do Hannoveru. W dniu 24 sierpnia 2021 roku żurawie zostały dostarczone do Galerie Mirek. Do Hannoveru dostarczono około 160 żurawi w tym również żurawie wykonane przez dzieci z naszej szkoły. Dla przypomnienia informujemy, że jest to międzynarodowa akcja przysłania do Hannoveru ŻURAWI wykonanych w technice origami z różnych stron świata. Akcja jest charytatywna i ma wymiar symboliczny. Do tej akcji zaproszone zostały kluby, stowarzyszenia, szkoły oraz indywidualni twórcy. Wystawa powstanie w przestrzeni publicznej Hannoveru i zaplanowana jest w terminie od 15.10.2021 do 28.11.2021 roku w Freilichtgalerie am Kronsberg.

W imieniu zarządu składamy podziękowanie dla nauczycieli Moniki Kordas i Anny Dyrda za zorganizowanie podczas wakacji warsztatów origami na których dzieci ze szkoły wykonały żurawie. Dziękujemy również wszystkim którzy w sposób szczególny zaangażowali się w wykonanie tak dużej ilości żurawi na użytek projektu artystycznego „Flugkraniche”.

Wiesław Bukowski

prezes Zarządu                                                                    Stowarzyszenia Przyjaciół  Szkoły w Świętoniowej