Finał VI Powiatowego Konkursu Ekologicznego „Eko Ozdoby Świąteczne”

W dniu 15 grudnia 2021 r. w sali gimnastycznej Szkoły Podstawowej w Świętoniowej odbył się Finał VI Powiatowego Konkursu Ekologicznego „Eko  Ozdoby Świąteczne”.

Organizatorami konkursu była; Szkoła Podstawowa w Świętoniowej i Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej. Konkurs patronatem objął Starosta Przeworski, Wójt Gminy Przeworsk, Nadleśniczy Nadleśnictwa Kańczuga i Sieniawa, a patronatem medialnym objęła konkurs Gazeta Jarosławska.

Uczniowie i ich rodziny wykonywali „eko-ozdoby świąteczne” z różnorodnych surowców naturalnych i odpadów. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem w którym uczestniczyło 21 szkół z powiatu przeworskiego, a zgłoszonych prac było 63.

Dyplomy i nagrody wszystkim uczestnikom wręczali Panowie: Jacek Kierepka Wicestarosta Przeworski, Daniel Krawiec Wójt Gminy Przeworsk , Dariusz Dyndał Zastępca Nadleśniczego Nadleśnictwa Sieniawa, Dariusz Żurek reprezentował Nadleśnictwo Kańczuga, Wiesław Bukowski Prezes Zarządu Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej oraz Janusz Harpula  Dyrektor Szkoły Podstawowej w Świętoniowej.

Głównym celem konkursu była promocja edukacji ekologicznej oraz propagowanie działań proekologicznych i prozdrowotnych wśród uczniów i ich rodzin z powiatu przeworskiego.

Wszyscy wspólnie działali na rzecz ochrony przyrody, promowaliśmy selektywną zbiórkę odpadów opakowaniowych oraz ponowne ich przetwarzanie na praktyczne przedmioty domowego użytku. Uczniowie z rodzinami w twórczy i aktywny sposób spędzali wolny czas, aby przygotować piękne i kreatywne prace. Umożliwiliśmy publiczną prezentację uzdolnień artystycznych uczestników.

Nagrody ufundowali:  Powiat Przeworski, Gmina Przeworsk, Nadleśnictwo Kańczuga, Nadleśnictwo Sieniawa oraz  Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej.

Dziękujemy wszystkim za uczestnictwo i zachęcamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu. Wierzymy, że zmobilizuje to wszystkich do codziennych działań na rzecz ochrony środowiska,  a co za tym idzie naszego zdrowia i przyszłych pokoleń.

W imieniu zarządu Stowarzyszenia;

Janusz Harpula i Wiesław Bukowski