Święto Szkoły Podstawowej w Świętoniowej i Dzień Dziecka

Święto szkoły  15 maja 2023 roku

W tym roku przypada  9 rocznica obchodów Święta Szkoły Podstawowej w Świętoniowej. Tego dnia wspominamy  naszego Patrona ks. Franciszka Wosia. Ksiądz prałat to żołnierz ZWZ i AK, pułkownik Wojska Polskiego odznaczony medalem Wojska Polskiego i Krzyżem Armii Krajowej. Długoletni proboszcz naszej parafii, budowniczy kościoła parafialnego w Świętoniowej, wychowawca młodzieży. Tak o nim mówili uczniowie klasy 8, którzy po uroczystej mszy św. przypomnieli sylwetkę Patrona.   Po oficjalnej części dzieci udały się do szkoły, aby dalej świętować. Był dmuchany plac zabaw w postaci średniej zjeżdżalni  i basen z piłeczkami dla najmłodszych oraz  przekąski w postaci hot dogów i popcorn, a także gry i zabawy sportowe oraz szkolny konkurs recytatorski. Atrakcje dla dzieci przygotowało Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej wspólnie z Radą Rodziców.

Dzień Dziecka w Świętoniowej

W ramach Dnia Dziecka Rada Rodziców SP Świętoniowa dla dzieci przedszkolnych i dla klas od 1 do 5 ufundowała dmuchaną zjeżdżalnię oraz dla wszystkich lody. Starsze dzieci  z klas od 6 do 8 w ramach realizowanego przez Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej programu „Pamięć ważna rzecz”, którego partnerem jest Fundacja Banku    PKO przebywały   w Bełżcu i Zamościu. W Bełżcu uczniowie zwiedzali obóz zagłady utworzony przez nazistów,  a w Zamościu dzieci poznawały to wspaniałe miasto pod kątem jego wielokulturowości. Zwiedzili niepowtarzalną synagogę przy ulicy Ludwika Zamenhofa 9 oraz Stare Miasto. Zamość to jeden z największych ośrodków kulturalnych, edukacyjnych i turystycznych w całym województwie lubelskim. Zamojskie Stare Miasto znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Ze względu na wyjątkową architekturę Zamość jest nazywany „Perłą polskiego renesansu”, „miastem arkad” lub „Padwą północy”.  Miasto jest otoczone dobrze zachowanymi fortyfikacjami bastionowymi, a większość zabudowy centrum miasta stanowią kamienice z czasów późnego renesansu. To miasto bardzo przyjazne turystom – najciekawsze zabytki znajdują się blisko siebie, więc łatwo obejrzeć je wszystkie nawet w trakcie krótkiej wizyty.

W imieniu Zarządu Stowarzyszenia dziękujemy wszystkim którzy przyczynili się do organizacji Święta Szkoły i Dnia Dziecka dla dzieci ze SP Świętoniowa, dziękujemy za okazaną pomoc, w szczególności dyrektorowi  i nauczycielom SP Świętoniowa, Radzie Rodziców oraz członkom Stowarzyszenia.

Zarząd Stowarzyszenia i Rada Rodziców  SP Świętoniowa