„Pamięc ważna rzecz” – Świat Krakowskich Żydów

Świat krakowskich Żydów

Ostatnim etapem projektu Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej „Pamięć ważna rzecz”, którego partnerem jest Fundacja Banku Polskiego był wyjazd uczniów świętoniowskiej szkoły do Krakowa. 39 uczestników miało okazję podczas spaceru z przewodnikiem poznać historię Kazimierza.

Żydowski Kazimierz to historyczna dzielnica w Krakowie, która była głównym ośrodkiem życia społeczności żydowskiej przed II wojną światową. W średniowieczu było to samodzielne miasto, założonym przez króla Kazimierza Wielkiego w 1335 roku. W XV wieku połączono go z Krakowem, tworząc jedną wspólną administrację. Kazimierz szybko rozwinął się jako centrum handlu i kultury żydowskiej, przyciągając liczne osoby pochodzenia żydowskiego. Dzielnica ta była ważnym ośrodkiem kulturalnym i religijnym dla polskiej społeczności żydowskiej. W Kazimierzu znajdowały się synagogi, szkoły, domy modlitwy oraz różnorodne instytucje żydowskie. Przez wieki żydowska społeczność wniosła znaczny wkład w rozwój Kazimierza i miasta Krakowa jako całości. Uczniowie odwiedzili synagogę Remuh. Została ona zbudowana w XVI wieku i jest jedną z najstarszych czynnych synagog w Polsce. Znajduje się przy ulicy Szerokiej, w sercu Kazimierza. Synagoga została wielokrotnie przebudowywana i odrestaurowana w ciągu wieków, a obecny wygląd pochodzi z XIX wieku.  Poznali też żydowskie zwyczaje pogrzebowe, będąc na jednym z najstarszych w Polsce kirkutów, który znajduje się obok synagogi.

Ważnym etapem tego wyjazdu były warsztaty w Muzeum Fabryce Oskara Schindlera poświęcone losom polskich Żydów podczas Zagłady oraz współczesnym przejawom dyskryminacji. Fabryka Oskara Schindlera była fabryką emalii i wyrobów metalowych, która działała podczas II wojny światowej. Schindler, niemiecki przemysłowiec, uratował życie ponad 1 200 Żydów, zatrudniając ich w swojej fabryce i chroniąc ich przed zagładą. Jego historia została upamiętniona w powieści Thomasa Keneally’ego „Lista Schindlera” oraz w filmie Stevena Spielberga „Lista Schindlera”. Muzeum Fabryka Oskara Schindlera jest ważnym miejscem pamięci historycznej i przypomina o tragicznych wydarzeniach Holocaustu oraz o nadziei, jaką przyniosła działalność Schindlera. Jest to również jedno z najczęściej odwiedzanych muzeów w Krakowie, przyciągając turystów z całego świata, którzy chcą lepiej zrozumieć tamte czasy i hołdować pamięci ofiar Holocaustu.

Istotną rolą szkoły jest podnoszenie świadomości na temat różnych form dyskryminacji, ich skutków i negatywnego wpływu na jednostki i społeczeństwo, gdyż mechanizmy które doprowadziły do Zagłady możemy zaobserwować również współcześnie, a każde zło zaczyna się od słów- mowy nienawiści.

koordynator projektu  „Pamięć ważna rzecz”

Janusz Harpula